Pliki graficzne umieszczane na stronach WWW. - CSS - tworzenie stron WWW
Farnell, An Avnet Company   Phoenix Contact Sp. z o.o.   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   Fluke Europe B.V.  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna GRUPY CSS - tworzenie stron WWW Pliki graficzne umieszczane na stronach WWW.
REKLAMA
Przejdź do grup
REKLAMA

Pliki graficzne umieszczane na stronach WWW.

Brak awataru
Marek Przewodowski
Mam do Was pytanie. W jakim rozszerzeniu najlepiej dodawać pliki/grafikę na strony WWW. Ostatnio zacząłem wstawiać .png ale zauważyłem, że dość długo wczytuje się wtedy strona. To znaczy zawartość strony (tekst, tabele itp) ładują się szybko ale gorzej z grafiką stanowiącą logo. Jak poprawić ten element strony WWW ? Gdzie lepiej dać wpis grafiki: bezpośrednio w kodzie czy w części <style></style> ?
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
csselite.pl
Marek Przewodowski
Mam do Was pytanie. W jakim rozszerzeniu najlepiej dodawać pliki/grafikę na strony WWW. Ostatnio zacząłem wstawiać .png ale zauważyłem, że dość długo wczytuje się wtedy strona. To znaczy zawartość strony (tekst, tabele itp) ładują się szybko ale gorzej z grafiką stanowiącą logo. Jak poprawić ten element strony WWW ? Gdzie lepiej dać wpis grafiki: bezpośrednio w kodzie czy w części &lt;style&gt;&lt;/style&gt; ?


1. Najlepiej w każdym ... zależy jaka to ma być grafika. Zdjęcia najlepiej .jpg. Kształty proste jako .gif i .png.
2. Pamiętaj, że format .png ma trzy różne wersje: 8,24,32 bity. Sprawdź przy eksportowaniu plików .png ustawiasz 8'mio bitowy format.
3. Gdzie wstawić ... to też zależy. Jeżeli grafika ma być jakimś elementem, który się powtarza w designie to najlepiej w stylach, np. tło elementów listy czy chociażby nagłówki.
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
Marcin Górczyński
Marku powiem tak: umieszczasz obrazki w takim formacie w jakim będą miały najmniejszy rozmiar. Jak masz zdjęcie to jpeg jest najlepszym rozwiązaniem. Jak masz obrazek gdzie masz raptem pare kolorów to gif jest w sam raz. Dobrym narzędziem do firefoxa jest firebug do patrzenia ile czasu ciągnie Ci się strona.
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
Marek Przewodowski
Mhh zmieniłem te png na jpeg i już widać poprawę. Zainstalowałem ten dodatek do FF. Czy są jakieś normy czasu w jakim powinna ładować się strona ? Rozumiem, że czas wczytywania zależy od wielu rzeczy, ale czy są jakieś granice "przyzwoitości" dla stron WWW ?
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
csselite.pl
Marek Przewodowski
Mhh zmieniłem te png na jpeg i już widać poprawę. Zainstalowałem ten dodatek do FF. Czy są jakieś normy czasu w jakim powinna ładować się strona ? Rozumiem, że czas wczytywania zależy od wielu rzeczy, ale czy są jakieś granice &quot;przyzwoitości&quot; dla stron WWW ?

Czy są jakieś normy czasu ... dobre pytanie.

To zależy od strony. Wyobraź sobie taką sytuację - wchodzisz na stronę gdzie np. wiesz, że przekazem są słowa. Jest to np. specyficzny poradnik dla wybranej dziedziny. Coś dla specjalistów z dziedziny np. przekwitania bananowców na madagaskarze. Użytkownicy tej strony szukają najnowszych doniesień z branży, cen, itd. Informacje czysto tekstowe. Oni oczekują 2 sek. maksymalnie na wczytanie informacji.
Weź pod uwagę jakiegoś napalonego małolata, który szuka darmowego pornola ... nawet jeżeli wgranie strony będzie zajmowało 60 sekund to i tak poczeka, bo CHCE się doczekać.
Tak więc ... jeżeli oferujesz po przez stronę internetową określone usługi, to tak wykonaj stronę, żeby najważniejszy przekaz był od razu widoczny/czytelny. Jeżeli jest to prezentacja - np. portfolio - to możesz pozwolić sobie na pewien poślizg czasowy w końcu ktoś kto trafił na Twoją stronę, zrobił to świadomie - no nie ?
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
Grzegorz Kraszewski
Marcin Górczyński
Jak masz obrazek gdzie masz raptem pare kolorów to gif jest w sam raz.

Ja bym jednak wybrał PNG. Przecież są odmiany 2, 4, 16 i 256-kolorowe z paletą. Osobiście zastosowanie GIF-a widzę jedynie w małych prostych animacjach.
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
Kamil Wróblewski
PNG - owszem, ale trzeba pamiętać, że IE6 źle obsługuje PNG z kanałem alpha. Po za tym szczegółem, warto przestawiać się na ten format, gdyż daje większe możliwości niż GIF, jest otwartym standardem i przy użyciu odpowiednich narzędzi obrazek PNG może mieć mniejszy rozmiar niż GIF. Bardzo dobry opis jest w niniejszym artykule.
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Awatar użytkownika
Brak użytkownika
Polecam PNG, który jest następcą formatu GIF. Posiada tryby o niskiej ilości kolorów (2 do 256) jak i 24-bitowy RGB, który ma możliwość zapisania w milionach kolorów. Perfekt.
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
krzychkam

Witam

często używam formatu  .png na stronach gdyż obrazek można zapisać z przezroczystym tłem - nie trzeba kombinować z tłem strony i przerabiać obrazków jak stare tło na stronie nam się znudzi

 

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl