ASTOR Sp. z o. o.   ENEA S.A.   POLMED PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO HANDLOWE   Rittal Sp. z o.o.  
Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna GRUPY Projektanci sieci elektroenergetycznych nN i SN Czy zakładanie zabezpieczen nadprądowych typu B na w zabezpieczeniach głónych
REKLAMA
Przejdź do grup
REKLAMA

Czy zakładanie zabezpieczen nadprądowych typu B na w zabezpieczeniach głónych

Brak awataru
NEO

nie jest zagrożeniem zdrowia ,życia a może jest alogiczne w zabezpieczeniach głównych w TORUNIU stosuje

się grupę B moje pytanie do projektantów jest proste czy ta opcja nie naraża zdrowia .

w przypadku głównego B25  sens straciło zabezpieczenie grupC16 na zabezpieczenie gniazd gdyż w przypadku zwarcia powoduje wyrzucenie c16 i jednocześnie b25 ze względu na nałozenie się charakterystyk ,,,,,,,,,a  niebezpieczeństwo nalewasz wieczorem wode z czajnika robi sie zwarcie i wszystko gaśnie a ty jestes poparzony wodą /prosze o powazne odpowiedzi ,wiem że charakter czajnika jest rezystancyjny ,a nie indukcyjny i tu mozna by zastosowac grupę b ,ale ja na tym samym gniazdku chcę miec np lodówke albo pralke/.

grupe B notorycznie zakłada Energa Toruń jednocześnie włącza sie dwie lodówki zabezpieczenie główne leci ,może wg energa toruń na jedno zabezpieczenie przysługuje jedna lodówka

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Awatar użytkownika
Maciej Kurzyk

Szczerze mówiąc to zdziwiło mnie to co opisujesz ponieważ pierwszy raz słyszę o takiej praktyce. Takie zabezpieczenie może i jest dobre ale tak jak napisałeś przy większym obciążeniu (2 lodówki) nie spełnia swojej funkcji. Poza tym wiadomą sprawą jest że w rzeczywistości odbiorniki czysto rezystancyjne się nie zdarzają. Pierwszy raz słyszę aby na zabezpieczeniach główych były teraz montowane zab. B. W starszych instalacjach była taka praktyka ale teraz montuje się C.

Proponuję skontaktować się z wykonawcami i poprosić o wyjaśnienie.

Brak awataru
NEO

SZANOWNY KOLEGO jest to norma w Toruniu rozmawiałem z szefem posterunku Podgórz podobno maja odgórnie nakaz zakładania grup B na zabezpieczeniu głównym /tym plombowanym przez energetykę / gdy stwierdziłem że jest to dośyć niebezpieczne i nie racjonalne/po co produkowane są c16/ to rozpoczeła się metoda spychologi .W podtekscie usłyszałem informacje że mógł to pomysł jak wciągnąć ludzi w zwiększanie mocy/płatne/ wiadomo zamiast b25 założysz b32 już nie wyskoczy a kaska dla enegetyki leci.

natomiast w korespondencji pan mgr inż jacek różga z usług przesyłowych gdańsk stwierdził że grupa b jest nie własciwa ale on jest pracownikiem działu gdanskiego i nie może udzielić wiążącej odpowiedzi było to w 25 lutego 2010 ,po skierowaniu zapytania do obsługi klienta toruń a było to 19 lutego 2010 roku  ,do dziś energa toruń nie raczyła mi odpowiedzieć to jest szacunek dla klienta

odpowiedz
Zgłoś błąd