Zawory elektromagnetyczne stosowane w procesach fermentacji - AUTOMATYKA PRZEMYSŁOWA - DANFOSS - ZAWORY - ZAWORY ELEKTROMAGNETYCZNE - PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Farnell, An Avnet Company   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   Phoenix Contact Sp. z o.o.  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna Aktualności Zawory elektromagnetyczne stosowane w procesach fermentacji
drukuj stronę
poleć znajomemu

Zawory elektromagnetyczne stosowane w procesach fermentacji

Zawory elektromagnetyczne stosowane w procesach fermentacji
fot. Danfoss

Fermentacja rozumiana jest jako beztlenowy proces zmian biochemicznych zachodzących w materiale roślinnym lub zwierzęcym, w którym katalizatorem są enzymy pochodzenia naturalnego. W procesie fermentacji produkowane są m.in. napoje alkoholowe, czy kwaśne produkty pochodzenia mlecznego.

Wyższa temperatura procesu fermentacji sprawia, że przebiega on szybciej, lecz może ona oddziaływać na smak produktu. Zalecaną temperaturą fermentacji dla produkcji piwa jest temperatura z zakresu 7-16st.C. Celem zapewnienia odpowiedniej jakości produkowanego wyrobu w trakcie procesu stale kontrolowane są współczynnik pH, temperatura, napowietrzenie oraz ilość rozpuszczonego tlenu.

Jeden z czołowych producentów fermentatorów (urządzeń do otrzymywania wybranych produktów fermentacji) mający swoją siedzibę w Szwajcarii stosuje w swoich wyrobach zawory elektromagnetyczne EV225B wyprodukowane przez Danfoss. Zawory te przeznaczone są zarówno do regulacji ilości dostarczanej pary wodnej w procesie sterylizacji urządzeń służących do fermentacji przed rozpoczęciem tego procesu, a także do regulacji ilości ciepłej lub zimnej wody, która dzięki wymiennikowi ciepła zapewnia odpowiednią temperaturę procesu fermentacji. W obu przypadkach stosuje się zawory elektromagnetyczne typu EV225B.

Fermentator przedstawiony na zdjęciu służy do przeprowadzania fermentacji na skalę laboratoryjną. Zawór elektromagnetyczny EV225B umieszczony na górze urządzenia dostarcza parę wodną potrzebną do procesu sterylizacji. Niżej położony zawór, zgodnie z tym co przedstawiono wcześniej, odpowiada za uzyskanie odpowiedniej temperatury procesu. Dostarcza on ciepłą lub zimną wodę do płaszcza wodnego. Dzięki takiemu rozwiązaniu naczynie, w którym zachodzi proces ma zapewnioną precyzyjną kontrolę temperatury.

Cechy produktu, które miały istotny wpływ przy wyborze elektrozaworu:

  • bezawaryjna praca (zawory były testowane przez około rok przed ich zastosowaniem w produkcji seryjnej) 
  • teflonowa membrana zapewnia trwałość i niezawodność także w przypadku niewielkich zanieczyszczeń 
  • korpus zaworu wykonany jest z mosiądzu odpornego na korozję selektywną (mosiądz DZR) - zwiększa to odporność zaworu na agresywne działanie pary wodnej 
  • gniazdo zaworu wykonane ze stali nierdzewnej zapewnia szczelne i trwałe zamknięcie zaworu

follow us in feedly
REKLAMA

Otrzymuj wiadomości z rynku elektrotechniki i informacje o nowościach produktowych bezpośrednio na swój adres e-mail.

Zapisz się
Administratorem danych osobowych jest Media Pakiet Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, adres: 15-617 Białystok ul. Nowosielska 50, @: biuro@elektroonline.pl. W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz:  
Twój pseudonim: Zaloguj
Twój komentarz:
dodaj komentarz
REKLAMA
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl