Energooszczędne browary - PRZEMYSŁ - ZUŻYCIE ENERGII - CARLSBERG - EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA - OPTYMALIZACJA ZUŻYCIA ENERGII - AUTOMATYZACJA PROCESÓW PRODUKCYJNYCH
Farnell, An Avnet Company   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   Phoenix Contact Sp. z o.o.  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna Aktualności Energooszczędne browary
drukuj stronę
poleć znajomemu

Energooszczędne browary

Energooszczędne browary
fot. shehal/CC/Flickr

Duże browary w Polsce należą do światowej czołówki pod względem ograniczenia zużycia energii na jednostkę produktu końcowego. W oszczędzanie energii elektrycznej już od 10 lat inwestuje Carlsberg Polska. Uzyskanie odpowiedniego poziomu efektywności energetycznej jest w branży piwnej ważnym elementem konkurencyjności kosztowej - czytamy w serwisie Ekonomia24.

 Proces wprowadzenia oszczędności przebiegał w następujący sposób: W ramach modernizacji i rozbudowy browarów nastąpiła znacząca wymiana napędów elektrycznych, pomp, układów chłodzenia, sprężonego powietrza i wentylacji.  – mówi Adam Pawełas, menedżer ds. środowiska w Carlsberg Polska. Paradoksalnie, w ostatniej dekadzie zużycie energii w firmie zmalało choć browary dodały nowe urządzenia elektryczne głównie poprzez automatyzację produkcji.

Po inwestycjach kolejnym ważnym krokiem do oszczędzania energii było wprowadzenie profesjonalnych narzędzi zarządzania energią w celu optymalizacji pracy i nadzoru nad urządzeniami. Browary należące do Carlsberg Polska, wdrożyły systemy zarządzania środowiskowego, programy i audyty efektywnego wykorzystania energii, ciągłego monitoringu mediów technicznych.

Trzecim ważnym elementem oszczędzania energii jest aktywny udział browarów na rynku zakupu energii elektrycznej poprzez optymalizację taryf poboru energii oraz grupowy zakup energii od jednego dostawcy.

 Przed rokiem 2000 typowe zużycie energii elektrycznej w browarze wynosiło powyżej 10 kWh/100l wyprodukowanego piwa, w okresie 2000 – 2010 obniżyło się do poziomu 7-9 kWh, a obecnie najlepsze browary osiągają wynik 6-6,5 kWh/100l piwa – wylicza Adam Pawełas.

Źródło: ekonomia24.pl

follow us in feedly
REKLAMA

Otrzymuj wiadomości z rynku elektrotechniki i informacje o nowościach produktowych bezpośrednio na swój adres e-mail.

Zapisz się
Administratorem danych osobowych jest Media Pakiet Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, adres: 15-617 Białystok ul. Nowosielska 50, @: biuro@elektroonline.pl. W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz:  
Twój pseudonim: Zaloguj
Twój komentarz:
dodaj komentarz
REKLAMA
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl